Ancient Chinese People’s Knowledge of Macrofungi to 220 AD

Lu Di

Nanjaning Agricultural University

DOI: —

Download PDF

As the first step of exploring ancient Chinese peoples knowledge of macrofungi, several aspects including the Chinese characters historically used for macrofungi, the natural descriptions of macrofungi, the historical accounts involving macrofungi, the medicinal properties of macrofungi, the ways in which macrofungi were categorized among living things and macrofungi in literature during the period up to 220 AD (the end of the Han dynasty) are examined on the basis of ancient Chinese texts. It is worthwhile to note that with the transformation from a philosophy to a religion in Taoism, more naturalistic descriptions of macrofungi before the Qin dynasty shifted to the accounts with supernatural effects after the Qin dynasty, and the representative macrofungus was Zhi. This paper aims to lay the foundation for further studies with emphasis on later periods in Chinese history.

Знания о грибах в Древнем Китае
Лу Ди

Нанкинский университет сельского хозяйства, Нанкин, Китай

DOI: —

Скачать в формате PDF

В данной статье на основе древних китайских текстов проведен анализ знаний о грибах-макро-мицетах (macrofungi) в Древнем Китае. В том числе рассмотрены различные названия, исторически использовавшиеся для обозначения различных видов, оригинальные описания, исторические источники, содержащие сведения о грибах, их медицинских свойствах, их месте в классификации живых организмов в период до 220 г. н.э. (до конца правления династии Хань). Целесообразно отметить, что с трансформацией даосизма из философского течения в религию произошел переход от натуралистичных описаний грибов (имевших место до династии Цинь) к описаниям различных сверхъестественных свойств (показано на примере гриба Чжи). Своей основной целью настоящая статья ставит создание базиса для дальнейшего исследования с акцентом на более поздних периодах китайской истории.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.